Tipy na knihy a podcasty [by RNT]

Tipy na knihy a podcasty [by RNT]

Dnes budú za RAYNET CRM odporúčať Martin a Vašek. Inšpiráciu a "ochytrovanie" berú dosť vážne, a tak si každý vypestoval svoju špecifickú čítaciu rutinu ↓↓↓. Martinove odporúčania sme označili (logicky) zelenou a Vašek vyfasoval modrú .

Martin a Vašek čtou a poslouchají

Rebríček audio / kníh:

1) Good to Great / Ako z dobrej firmy urobiť skvelú [Jim Collins]

Názov platí aj pre knihu samotnú; nie je "good", pretože je "great". Jim Collins študuje spoločnosti, ktoré v minulosti mnohonásobne preskočili svoju konkurenciu aj všeobecný vývoj trhu a pýta sa "čo majú spoločné." Je to šťastie, odbor, geniálny CEO, príslušnosť k Iluminátom ?! :) Závery Good To Great výrazne ovplyvnili aj niektoré kľúčové rozhodnutia u nás v Raynet. Rozdali sme ju už minimálne 50ks a odporúčame slovami "Collins je jednoducho základ".

Good to great

 

2) Smarter, Faster, Better / chytrejšie, rýchlejšie, lepšie [Charles Douhig]

Jednou vetou - najhodnotnejšia kniha o osobnej efektivite v rají knižnici! Navyše super-zábavná forma ... Charles Douhig ... čo k tomu zbytočne dodávať.

Smarter, Faster, Better: Charles Douhig

3) Radical Candor / Radikálna otvorenosť [Kim Scott]

"... Mali by sme sa zlepšiť v dávaní spätnej väzby." / "Chváliť už sa vieme, ale povedať si, čo nás štve, nám stále trvá ..." / "To je blbé. A už si mu to povedal? ... Tak mu to povedz! " Ak ste sa usmiali aspoň pri jednej z citácií, tak je pre vás Radical Candor jasná voľba. Za Raynet tím - objav roka 2019 (a taký obľúbený darček pre návštevy).

Radikalni otevrenost

 

4) Grit / Húževnatosť: Sila vytrvalosti a vášne [Angela Duckworth]

Nejnaplnenejší život vedú tí, ktorí od vecí neutekajú a venujú sa jednej oblasti po dlhé obdobie, pokojne po celý život. Naopak veľký talent môže byť na škodu. O tom píše americká výskumníčka. Knižka sa skvele počúva. Obsahuje množstvo reálnych príbehov, napríklad umelcov alebo športovcov.

Houževnatost: Síla vytrvalosti a vášně

 

5) Extreme Ownership / Krajná zodpovednosť [Jock Willink, Lief Babin]

Extreme Ownership odporúčam odpočúvať v originále ako audioknihy. Nahovorili ju samotní autori a hoci si človek musí pár minút zvykať, tak počúvať autentické zážitky z Iraku z úst dvoch nadporučíkov s typickým armádnym chraplákom a hĺbkou hlasu "Bartoška Hadra" je ... prinajmenšom zábavné. Paralely armádnej komunikácie a leadershipu do biznisu sú servírované s adekvátnou ostrosťou, pretože "To command is to serve, nothing more and nothing less." ;)

Krajní zodpovědnost

 

6) Screw It, Let 'Do It / Do čerta s tým - Ideme na to [Richard Branson]

Príbeh R. Bransona vás vtiahne ako vysávač s čerstvo vymeneným vrecúškom. Čokoľvek by som napísal by bol spojler, tak len všeobecne - je to žúžo dobrodružné a po dočítaní garantujem silný pocit "screw it, let 's do it !!!" # Inšpirácia-tiež-zaručená

K čertu s tím – Jdeme na to

 

7) The Power of Habit / Síla zvyku [Charles Douhig]

Aristoteles: "Sme tým, čo opakovane robíme. Dokonalosť teda nie je čin, ale zvyk. " A Charles Douhig napísal skvelú knihu "ako na to";) Pred pár rokmi som mal obdobie, v ktorom som na počkanie odporúčal 2 knihy: Power of Habit a Smarter, Faster, Better. No a potom som zistil, že obe napísal jeden autor :) Tak odvtedy doporučujem proste Douhiga a je to dva v jednom.

Síla zvyku

 

8) Lost and Founder: A Painfully Honest Field Guide to the Startup World [Rand Fishkin]

Lesk a bieda startupové scény v super čítavom kabáte od zakladateľa spoločnosti MOZ. Vo ⅔ knihy som si kládol otázku, či je tá miera otvorenosti označenie kóšer. Vo ⅘ otázku, či ho budú kolegovia z boardu firmy žalovať. Každopádne toto už nie je z kategórie "pohľad pod pokrievku", tu sa ide až na dreň. Pre mňa neskutočne prínosné, vrelo odporúčam.

Lost and Founder: A painfully Honest Field Guide to the Startup World

 

9) Predictably Irrational / Aké drahé je zdarma? [Dan Ariely]

Na minuloročnom Marketing Festivalu (za nás najkvalitnejšia konferencia o marketingu široko ďaleko) sa postavil na okraj pódia chlapík v kapsáčoch. Málokto možno vedel, že sa pozerá na jedného z najvýraznejších behaviorálnych ekonómov na svete. Bez zbytočných úvodov začal rozprávať o experimentoch a výsledkoch, ktoré za posledné roky nazbieral. Len tak, bez použitia jediného slajdy. A bolo to neskutočné, zábavné, elektrizujúca a plné AHA momentov. A rovnaká je aj jeho kniha Predictably Irrational. Použijem niečo z toho v našom biznise? Ťažko povedať, ale neľutujem jediné kávy u tejto skvelej knihy.

Jak drahé je zdarma?

10) Freedom, Inc. / Sloboda v práci [Brian M. Carney, Issac Getz]

Ideálny štart pre každého, kto koketuje s témou otvorenej firemnej kultúry, alebo tzv. Slobody v práci. Kniha je zložená z desiatok príkladov reálnych firiem a pri zvýrazňování si človek vypíše nejednu pastelku.

Svoboda v práci

 

11)  Maverick! / Podivín [Ricardo Semler]

Podivín je výborný followup k Slobode v práci. Prostredníctvom (skoro až neuveriteľného) príbehu Ricarda Semler a spoločnosti Semco, ktorú založil jeho otec, si môžete prežiť, ako sa taká slobodná firma buduje. Lepšie povedané transformuje, navyše s 1000+ zamestnancami, priemyselnou výrobou v Brazílii na prelome 80./90. rokov. Je to jazda!

Podivín

 

12) The Subtle Art of Not Giving a F * ck / Dômyselné umenia, ako mať všetko u pr ** le [Manson]

Bulvárny názov je trochu zavádzajúci. Aj keď správne naznačuje, že sa jedná o nenudiaciu oddychovku. Autor akcentuje, prečo sa v živote venovať dôležitým veciam a naopak ako spoznať a odstrihnúť to nedôležité. To hlavné je na začiatku, na konci sa autor opakuje a je to trochu "dojazd".

Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le

 

České inšpiratívne podcasty

MladýPodnikatel.cz

MladýPodnikatel.cz

Jiří Rostecký vedie rozhovory s českými podnikateľmi už roky a v čase Koronavírus to rozbehol na plné obrátky. A teraz to myslím len v tom najlepšom. Hovorí o zvládnutí aktuálnej situácie, krízových opatreniach, efektivite na home-officu. Keďže sa teraz natáča formou videohovorov, tak občas nechýbajú pobiehajúce deti za chrbtom rešpektovaného podnikateľa, čo je fakt milé :)

CzechCrunch podcast

CzechCrunch Podcast

Český portál, ktorý sa venuje primárne startupom a inováciám, rozbehol tiež svoj podcast. Rozhovory vedie podcastový špecialista Dan Tržil a aj vďaka tomu sú informačne bohaté a zábavné zároveň. Je to ale veľa #startupworld, tak zvážte, či je to pre vás.

Z Podpalubia

Z Podpalubí

Naša srdcovka! Rozhovory o podnikateľovi vedie Karel Dytrych z Freelo a toho nejde nemilovať. Optimizmus a úsmev sa valí od prvej do poslednej sekundy každého dielu. Témy sú rôznorodé, ale pretože Freely je softvér pre riadenie projektov, v každom rozhovore sa od hosťa dozviete tip na nejaký zaujímavý softvér alebo radu, ako s online nástrojmi pracovať.

České relácie na umývanie riadu :)

DEEP TALKS

Podcast Petra Ludwiga je na hrane medzi zábavnou a inšpiratívnou tvorbou. Na rozhovor si pozýva politikov, podnikateľov, ale aj umelcov a iných zaujímavých lídrov. U zeleného čaju sa do hĺbky bavia primárne o jednej hlavnej téme, takže sa dá dobre odfiltrovať, čo je pre vás a čo nie. Veľmi zaujímavé sú tiež Ludwigove prednášky, ktoré sa v rámci kanála dajú prehrať. Z tých novších odporúčame siahnuť po téme dopamínového minimalizmu.

DEEP TALKS

Real Talk

Video rozhovory (podcastingovej dĺžky cca 1hod a viac) odštartovala Lili na svoje tričko. Sama rieši dramaturgiu, moderuje a ide za ňou aj finálny strih. Ako to povedať - zo začiatku som si musel na Liliin prejav dosť zvykať. Marek Eben to úplne nie je. Ale! Rozhovory vedie skvelým spôsobom. Otázky kladie s (niekedy až hranou) naivitou, ale možno aj vďaka tomu sa behom chvíľky dostáva k témam, ktoré rezonujú. Doporučujem rozhovory s Vladimírom Strejčjem, Jaroslavom Flegr, Vítom klusák. # objev2019

Real Talk

Čermák Staněk Comedy Podcast

Ak máte radi toto stand-UPOV duo, tak vedzte, že majú aj svoj podcast. V každom diele sa pohádajú o tom, čo aktuálne hýbe svetom. A občas sú i vtipní ;)

Čermák Staněk Comedy Podcast

Appky

Audible

Skvelá aplikácia pre počúvanie audiokníh v angličtine. Audioknihy zároveň produkujú a predávajú cez Amazon. Máme zdieľaný prístup v rámci firmy (pssst!) A nemôžeme bez toho žiť!

Audible

 

Forest app

Aplikácia a doplnok, ktorý vám pomôže udržať pozornosť pri hlbokej práci. Inak by ste nechali vyschnúť strom vo svojom virtuálnom lese, a to vám za to nestojí :)

Forest app

 

Bright: Angličtina pre samoukov

Vyskúšal som cez Vianoce cca 8 mobilných aplikácií, na ktoré som chcel delegovať svoje novoročné predsavzatia pohnúť zase o kus s angličtinou. Do konca marca so mnou ostal len jeden kus - Bright. Je to appka pre rozšírenie slovnej zásoby, veľmi jednoduchá, skvele ovládateľná a doslova ideálna na také to ... záchodové preklikávanie;)

Bright

 

Lumosity

Aplikácia, ktorá vám na každý deň pripraví koktail hier pre tréning mozgu - od precvičovanie pamäti, rýchlosti reakcie až po riešenie matematických úloh. Je to veľmi pekne urobené a aj vo verzii zadarmo dostačujúce.

Lumosity

 

Deti majú spať a nespia, pri stole sa už sedieť nechce = čas na Netflix večerníček. Dali sme dohromady pár tipov, u ktorých je šanca, že je potrebné zatiaľ nepoznáte ;)

Netflix

Inside Bill's Brain

Inside Bill's Brain

Skvelý dokument o Billovi Gatesovi. Absolútne borí jeho nálepku nudného miliardára. Je to veľký kabrňák! Ideálny na voľný večer, kedy chcete vypnúť a nemáte chuť na akčnú drámu. Nájdete na Netflix, rozdelené do troch hodinových epizód.

The Good Place

The Good Place

Zo začiatku to pôsobí ako blbina na vypnutie mozgu. Pomalý rozjazd sa ale po 2-3 dieloch vytratí a voila - máme pred sebou originálny, super vtipný sitcom a novú srdcovku. S radosťou doporučujem.

Papierovy dom

Papírový dům

To najdôležitejšie na začiatok - absolútne nutne je potrebné sledovať Papierový dom v španielskom origináli. Potom dostáva skvelé tempo aj čaro. Najlepšie bankovú lúpež široko ďaleko a krásna oddychovka.

The End of the F***ing World 

The End of the F...ing World

Je to divné, je to iné, je to dobré;) Dal som to na jeden záťah a mám veľké výčitky svedomia ...