Rejnočí tipy pre šťastné a veselé "off-Vianoce"

Rejnočí tipy pre šťastné a veselé "off-Vianoce"
Ak sa chcete pustiť do guľovačiek, popíjaniu punču a cukroviniek bez škúlenia po mobilu, pripravte si pre vianočné odstrihnutie od online sveta dobrú pôdu. Zvládnete to v 5 krokoch. Spoiler alert - bude sa gruntovať.

1. Vyčistite si kalendár

Schôdzky, ktoré už nestíhate, presuňte na január. Rýchle porady a hovory vybavte a follow-upy smerujte do ďalšieho mesiaca.

Vykukol na vás pri čistke strašiak, ktorého pred sebou tlačíte už niekoľko mesiacov? Siahnite si do svedomia, či vám skutočne musí zaberať miesto v kalendári a vyčerpávať mentálnu kapacitu. Nie? Bez milosti mažte. Dôležité úlohy si k vám bezpečne nájdu cestu aj po Novom roku.

2. Dajte starostlivosť Inboxu

Nula. Presne taký by mal byť počet prijatých neprečítaných e-mailov vo vašom Inboxu.

Správy si prečítajte, priraďte štítky, hviezdičky a vytvorte z nich do svojho CRM úlohy a follow-upy. A potom už na nich nemyslite.

3. Vyčistite si stôl

Tentokrát to ale nemyslíme ako metaforu. Skutočne vyhádžte pred odchodom zbytočné papiere, vizitky konečne zaraďte do zakladača, zbavte sa rozlámaných prepisovačiek aj starých neaktuálnych post-it pripomienok.

Zotrite dosku, vyklepte šuplíky. Po návrate si poďakujete.

4. Vyrovnajte dlhy

Do nového roka zamierte s čistým štítom. Nechali ste sa naposledy pozvať na obed? Požičali ste si z kanclu vŕtačku? Zmažte to a vypustite tak z hlavy ďalšiu drobnosť.

5. Nastavte si hranicu digitálneho detoxe

A buďte pri tom realistickí. Ak viete, že niektoré dni máte službu na sociálnych sieťach alebo že očakávate dôležitý e-mail, na ktorý musíte medzi sviatkami odpovedať, zahrňte tieto ostrovčeky on-linu do svojich plánov. Len s uskutočniteľnými cieľmi máte totiž šancu uspieť.

Malá vychytávka na posilnenie morálky ohľadom dôsledného vypnutia. Nainštalujte si do počítača a mobilu StayFocused rozšírenie prehliadača. V ňom si určíte, ako dlho chcete byť od konkrétnych aplikácií odstrihnutí.

A keď to vydržíte, do pracovných záležitostí nepozerať, tak síce neuvidíte zlaté prasiatko, ale budete mať zaručene pokojnejšie sviatky.

Či už sa rozhodnete na mobile úplne vypnúť dáta, dohnať resty pri plnení svojho Instagramu alebo každý deň v šesť popoludní prevetrať prijaté e-maily, nezabúdajte na svojich blízkych a na seba.

Skrátka - buďte chvíľu off.